Ik was door een collega, die werkt bij de Dienst Luchtvaartpolitie (DLP) als vlieger & Supervisor, uitgenodigd om een bezoek te komen brengen aan zijn dienst. Na ontvangst door mijn gastheer werd ik voorgesteld aan de teamchef. Gezamenlijk werd mij onder andere uitleg gegeven over de positieve invloed die hun dienst heeft bij het oplossen van prioriteit 1 zaken. De vliegeroverall wordt op maat gemaakt en van de emblemen met naam worden slechts enkele exemplaren gemaakt. Dat verklaard de zeldzaamheid van het DLP materiaal. Ik kreeg een helikopter schaalmodel, een prent en diverse emblemen. Zelf dragen ze sinds eind 2012 prachtige nieuwe emblemen. Die staan nu op mijn verlanglijstje…..
Na de koffie kreeg ik een presentatie en uitgebreide rondleiding met uitleg door hun gehele complex. In de hangar mocht ik plaats nemen in een Eurocopter EC-135 helikopter om te ervaren dat er voor de piloot maar weinig plaats is. Een tweemotorige Agusta Westland AW139 helikopter werd voorbereid voor een inzet. Alles wordt gecontroleerd en aangepast voor de gewenste inzet.
Klik op de foto om meer te lezen over de DLP.
Dienst luchtvaartpolitie
De luchtvaartpolitie houdt controles vanuit de lucht met helikopters. Een helikopterview, luchtfoto’s en videobeelden geven politiemensen op de grond een beter overzicht. Dit is handig bij bijvoorbeeld grote evenementen, demonstraties, opsporing van vermiste personen en roofovervallen. Op termijn wordt de luchtvaartpolitie een onderdeel van de landelijke Dienst Infrastructuur, waaronder vanaf dat moment ook de verkeers-, spoorweg- en waterpolitie vallen.
Welke taken heeft de luchtvaartpolitie?
- verzamelt informatie in de lucht;
- legt de informatie vast met infraroodcamera’s;
- houdt toezicht in de lucht op burgerluchtvaart, sport- en reclamevliegtuigjes en ballonvaarders;
- controleert op alcoholgebruik, belading, luchtwaardigheid, vluchtuitvoering, brevet en vliegverboden;
- staat politiemensen op de grond bij met zoeklichten tijdens nachtelijke zoekacties;
- stelt strafrechtelijke onderzoeken in naar luchtongevallen en incidenten.
Welke bevoegdheden heeft de luchtvaartpolitie?
De luchtvaartpolitie heeft dezelfde bevoegdheden als de politie op straat. Zo nodig kan ze bekeuringen uitdelen. Ze werkt met helikopters en vliegtuigen met video- en infraroodcamera’s.
Wat doet de luchtvaartpolitie nog meer?
De luchtvaartpolitie adviseert organisaties en bedrijven over luchtvaartwetten en -regels en vliegtechnische kennis.
Helikopter boven mijn huis
Is dat een politiehelikopter?
De politie zet de helikopter altijd in met een goede reden. Het kan voorkomen dat de helikopter in de vroege ochtend, ’s avonds of ‘s nachts boven uw huis vliegt in verband met een politie-inzet op de grond. Zo ondersteunt de Luchtvaartpolitie de Nederlandse politie 24 uur per dag met acht helikopters. Met behulp van de politieheli kunnen eenheden op de grond slagvaardiger en sneller optreden bij incidenten, zoals roofovervallen en vermissingen. Niet elke helikopter is een politiehelikopter. Defensie en traumateams vliegen ook met helikopters. De traumaheli is van hetzelfde merk en type als van de politie, namelijk een Eurocopter EC 135.
Wat doet de politieheli boven mijn huis?
Het is begrijpelijk dat je je afvraagt waarom een politieheli vlakbij of over jouw huis vliegt, maar het toestel vliegt daar omdat er goede of dringende redenen voor zijn. De piloot bepaalt de hoogte van het toestel aan de hand van de omstandigheden, die noodzakelijk zijn voor het welslagen van de politie-inzet. Hoeft deze niet laag te vliegen dan kiest de piloot een hoogte die minder overlast oplevert. Een politieheli mag voor het vervullen van de politietaak afwijken van de wettelijk minimumvlieghoogte. Politiepiloten volgen de best mogelijke training in binnen- en buitenland om in moeilijke en bijzondere omstandigheden veilig te vliegen.
Er zijn veel vragen over de inzet van de politieheli en de politie hoopt met onderstaande informatie inzicht te geven in het werk van de luchtvaartpolitie. ‘Bedenk dat als u een politieheli hoort of ziet deze deel uitmaakt van de activiteiten van de politie om uw directe omgeving veiliger te maken’, aldus een hoofd van de Luchtvaartpolitie. Om u nog meer van dienst te zijn, kunt u het twitteraccount @depolitieheli raadplegen of er informatie beschikbaar is over de aanwezigheid van een politieheli bij u in de buurt.
Hoe worden de helikopters aangestuurd?
Er vinden geplande vluchten plaats op basis van IGP (informatie Gestuurde Politie) en ad hoc naar aanleiding van incidenten. Sinds eind 2011 hanteert de politie de zogeheten ‘rodeknop-procedure’. Deze procedure houdt in dat als via 112 een overval of ander ernstig incident wordt gemeld, niet alleen de betrokken politieregio wordt geïnformeerd, maar ook de Luchtvaartpolitie. Die zal snel een toestel de lucht insturen of – als deze al vliegt – naar het betreffende incident dirigeren. Daar neemt de bemanning contact op met de Regionale eenheid bij u in de buurt. Hierdoor gaat geen kostbare tijd verloren als ondersteuning van de politie op de grond noodzakelijk is. De afgelopen tijd was de heli meer en meer succesvol bij het oplossen van diverse misdrijven, waarbij aanhoudingen zijn gemaakt danwel vermisten werden teruggevonden.
Hoe ziet de luchtvloot er uit?
Sinds 2009 zijn, naast de drie vleugelvliegtuigen van het merk Cessna, zes lichte helikopters van het merk Eurocopter, type EC135 en twee middelzware helikopters van het merk AgustaWestland, type AW 139 in gebruikgenomen.
Welke specifieke apparatuur is aan boord van de toestellen?
De helikopters hebben de allernieuwste opsporings- en waarnemingsapparatuur waaronder het zogeheten airborne-videosysteem. Hiermee zijn digitaal hoge resolutiebeelden te maken, waaronder warmtebeelden. Naast het feit dat deze beelden worden vastgelegd in de heli kunnen ze ook worden uitgezonden. Via een landelijk dekkend videonetwerk zijn de hoogwaardig beveiligde beelden ook beschikbaar voor meldkamers. Ook betekent dit dat er vorm wordt gegeven aan het begrip Network Enabled Capability (door netwerk samenwerken op basis van dezelfde beelden/informatie).
Waar zijn de helikopters gestationeerd?
De helikopters staan doorgaans op Schiphol-Oost, Volkel en Rotterdam maar kunnen ook op andere locaties worden gestationeerd, als dit voor het vervullen van de politietaak noodzakelijk is.
Welke specificaties hebben de toestellen?
De Eurocopter EC 135 P2+ is een bekende helikopter in hulpverleningsland. Het toestel wordt ook gebruikt als traumaheli. Het toestel kan 4-6 personen vervoeren en is uitgerust met twee Pratt en Whitney 206 B2 motoren van elk 447 PK. Het maximaal startgewicht is 2910 kg. De Duitse/Franse helikopter heeft een vliegbereik van 635 km. Het toestel heeft een vierbladige hoofdrotor en een Fenestron staartrotor. De lengte van het toestel is 10,2 m, de breedte 10,20 m (rotor) en de hoogte 3,51m.
De AgustaWestland AW 139 is voor politiebegrippen een luchtreus. Het toestel kan maximaal 15 passagiers vervoeren en is uitgerust met twee P&W PT6C-67C motoren van elk 1679 PK. Het maximaal startgewicht bedraagt 6800 kg. De helikopters van Italiaanse makelij hebben een vliegbereik van 1061 km (zonder reserve). Het toestel heeft een vijfbladige hoofdrotor, een vierbladige staartrotor en een intrekbaar landingsgestel. De lengte van het toestel is 16,62 m, de breedte van de rotor is 13,80 m en de hoogte 4,98 m.
Wat zijn de registraties en callsigns?
Eurocopters EC135
POLICE01 = PH-PXA
POLICE02 = PH-PXB
POLICE03 = PH-PXC
POLICE04 = PH-PXD
POLICE05 = PH-PXE
POLICE06 = PH-PXF
AgustaWestlands AW139
POLICE25 = PH-PXY
POLICE26 = PH-PXZ
Bron: politie.nl
Bij de links staan koppelingen naar diverse ondwerpen.