Arrestatieteam baret

De Nederlandse Arrestatieteams begonnen met het dragen van baretten omstreeks het jaar 1972 toen de Rijkspolitie begon met het oprichten van de Arrestatieteams West-1, West-II en AT-Oost. De baret was natuurlijk al geruime tijd het symbool van speciale militaire eenheden. Ook de leden van de voornoemde Arrestatieteams wilde zich graag onderscheiden als speciale eenheid en lieten de keuzen van hoofddeksel vallen op de baret. Een van de eerste baretten die men bij de Arrestatieteams zag verschijnen waren baretten in de kleur zwart.

Deze baretten toonde veel gelijkenis met de baretten die men in het Nederlandse leger droeg en waren prachtig uitgerust met het standaard zilverkleurige metalen Rijkspolitie embleem. Dit mooie embleem welke op de zwarte baret prachtig tot zijn recht kwam werd gedragen op een stoffen achtergrondje gemaakt van een rechthoekig stukje zwarte stof met blauwe achtergrond. De eerste Arrestatieteams in Nederland die men de zwarte baret ook daadwerkelijk zag dragen waren de Arrestatieteams West-1 en West-II. Verder werden deze teams uitgerust met blauwzwarte commando truien waarop zij op de linker arm een Nederlandse parabrevet droegen. Dit was voor een politie-eenheid zeer speciaal en had men nog niet eerder gezien. “Ook de oude Gemeentepolitie AT’s hadden meestal zwarte baretten met GemPo petembleem. A’dam in het begin het borstembleem met rood achtergrondje, Utrecht had een blauw achtergrondje en sommigen gebruikten de defensie achtergronden van de verbindingsdienst”. Kortom het duurde lang voordat de blauwe AT baret gestandaardiseerd werd. In de begin dagen zijn ze in vele varianten gedragen. Nu zijn er nog 2 verschillende; met een leren en een stoffen rand.

Arrestatieteam helm

De Titan IV helm wordt sinds eind 1998 gebruikt. Daarvoor zijn er allerlei proeven geweest met diverse hoofdbeschermers. Van een zwaar metalen masker tot een kubus van metaalplaten. Er wordt anno 2013 gezocht naar een helm die minimaal net zo veilig is maar veel lichter.